torstai 26. toukokuuta 2011

Ideoita pihasuunnitteluun

Pihan rakentaminen monipuoliseksi ja viihtyisäksi vaatii usein yksityiskohtaista suunnittelua. Pihasuunnittelun lähtökohtana ovat asukkaiden toiveet ja tarpeet. Toiveissa voi olla vaikkapa viihtyisä keidas tai vehreä kotipuutarha. Rautakeskon piha- ja puutarhaosaston valikoimaneuvoja Anne Tirronen kertoo, mistä suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle.

- Pihasuunnittelussa kannattaa ensiksi miettiä pihan toiminnallisuus, mihin laitetaan tuuletus- ja kuivaustelineet, trampoliinit, pyörätelineet, mihin autojen parkkipaikka. Samoin pihan kulkuväylien, pihakiveyksien ja muiden pysyvien kohteiden, kuten terassin paikka. Näiden jälkeen voidaan suunnitella puiden, pensaiden ja istutusten paikkoja. Muutoksia tehdessä tulee ottaa huomioon myös, miten piha toimii talvella. Lumenkasauspaikka on hyvä olla mietitty niin, etteivät kasvit vahingoitu, Anne muistuttaa.

Luovuuden ja ideoiden rajana on tietysti budjetti, mutta pienilläkin muutoksilla voi saada pihasta viihtyisämmän. Esimerkiksi jäteastiat, tamppaustelineet ja kompostorit pystytään maisemoimaan katseilta piiloon erilaisilla kasveilla ja istutuksilla. Jätekatoksestakin voi tehdä tyylikkään osan pihaa. Inspiraatiota voi hakea lehdistä, televisiosta, puutarhamessuilta ja pihasuunnittelijoilta.

- Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä, mikäli pihassa haluaa tehdä suuria muutoksia, esimerkiksi erilaisia vesiaiheita, altaita tai jopa puron tai pienen putouksen. Pihasuunnittelija auttaa konkretisoimaan toiveet ja monia käytännön asioita pihalla voidaan parantaa perusteellisen suunnittelun myötä, Anne sanoo.


Tutustu myös Cellon pihasuunnitteluneuvoihin, joilla pääset hyvin alkuun unelmiesi pihan rakentamisessa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti